разни

02/07/19

Напоследък често плувам в миналото. Спомени в различни снимки. Повече въздишки. По пропуснати моменти. И лятото, когато се изгубих в Бари…

След известно време скитане, започваш да се заблуждаваш, че компасът ти работи. Всъщност си попаднал в лабиринта на великата заблуда. А измъкването изглежда абсолютно невъзможно.

Самотата е заразна. Във всичките ѝ форми. Прокрадва се у тебе като дим. Както пушек изпълва за секунда давещите ти се дробове. И пожарът, който те кара смело да пристъпваш по горещия асфалт. За да се спасиш. Грубо те жигосва. И си белязан с празно. С пропаст. С дупка там, където някога е имало живот.

Така се получава, че в нечии глави отеква тишина. И ако тая тишина е блян за тези, ‘дето чуват крясъци и викове, аз искам да се махне. И да чувам пукота на приближаващи се стъпки. Пук. Пук. Пук. Като звънче. Като закачливото потропване на степа. Токове се удрят в идеално гладкия паркет. Симфония от звуци. А ти рисуваш неподвижен. Със затворени очи. Синестезия. И после гръм. Експлозия. Заспиваш неусетно в син статичен сън.

Времето не ме щади. В отражението си виждам послеписа му. Тънки, все още бледо уловими бръчици. Да ми напомнят, че съм се смяла. Силно, с цяло гърло. Без срам. С много сълзи.

Не съжалявам. За всичко, което съм направила. За котвите, които старателно завръзвах за крака си. И за всичките надути пояси. Спасителни жилетки, които да, сама си хвърлях. За да изплувам.

Съжалявам само за ония гмуркания, в дълбокото, които не направих. От страх, че ще се удавя.

И пак, за стотен пък се връщам с лодката до оня стих, и го вдишвам с всяка глътка. За да ме стопли.

No man is an island entire of itself [...]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s