разни

Така

Първо ти се струва непрогледно. Едва го фокусираш. В далечината. После, приближавайки, съзнаваш, че се движи. Бяга. От теб. Отдалечава се. А ти, колкото и бързо и припряно да пристъпваш, не успяваш да го стигнеш. Игра на слънце, понеже в мрака сенки няма.

Има само мрак.

Някакъв бацил те мъчи. Мотае се в главата ти. И искаш да го фраснеш. Или поне – опитомиш. Като буца глина, само ‘дето скулптурът е аматьор. И произведението е криво и неадекватно. Няма логика или симетрия. И последователност му липсва. Като цяло – болезнена пасивност, с резки смени на посоката. За месеци, понякога и повече.

Затишие.

А след това – безвремие. Разхождаш се измежду камъни. А те – засипани с красиви инкрустации. Портрети, букви, тук-там с по някоя миниатюра с ангел.

Ти си прах.

Макар и да изглеждат сравнително еднакви, рядко се объркваш. Особено, ако тая пътека си я взимал често. Понякога по два пъти на седмица. Понякога през ден. И всеки път се питаш, дали пък днес няма да объркаш нещо? Дали днес ще се окажеш в друг парцел, с други хора?

Но не бъркаш.

Тъпите решения ги взимаш бавно. Губиш време да премисляш ходове, сякаш нищожният живот, който мислиш, че живееш, има смисъл. Или висша цел. Ако нещо ти се случи, вероятно е случайно. Да прогледнеш, значи да се спънеш. Да се шибнеш в камък. Да се счупиш, за да разбереш, че си като ваза. Трябва само някой да те бутне, че да се пръснеш на парчета.

Лепило няма.

Спираш в горната лява част на въпросния парцел. Оглеждаш се. Камъните си стоят. Снимките са същите. Вероято някоя и друга буква е поизсветляла. Под кишавия сняг се виждат плевели.
Има прясно разкопана пръст. Някой друг се е присъединил към бодрата дружина.

И те фрасва. Фронтално, без предупреждение. Май не си дошъл на посещение.

Май мъртвия си ти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s