миш-маш

Музика

Онзи момент, когато електрониката се смущава. Точно секунда, преди мобилният да позвъни. В тия времена се губя напоследък. Стаята ми е с тапети на тавана. Стените са покрити с шумкащи плакати. Четвъртъците бяха в тичане до репа. „Имате ли“Хай клуб“?“ Трепет и очакване. Музиката ми се носи от ония кръгли „бомбички“ – тия, комбинираните. Между CD плеър и касетофон. Можеш да запишеш върху лентата, но не и върху диска.

Липсват ми класическите аналогови касетки. Там поне можеш да поправиш грешките. Записите подлежат на коментар. В живота не било така.

Първите си дискове купувах с джобни от закуски. Не оригинални, а от ония, които продаваха на Витошка. Събирах ги за седмица, а понякога в училище се случваше да пребледнея. „Така е, като не ядеш.“ Пък то, музиката е сравнително питателна. И когато най-накрая се докопаш до устройството, сложиш си слушалките и натиснеш копчето… Оня сюблимен момент, в който чуваш небрежното скръцване, когато дискът се завърта. И за милисекунда тръпнеш, преди мелодията да е достигнала ръбчетата на слушалката. И дори да гледаш втренчено в тавана, всъщност виждаш звуци. Синестезия. Сякаш в кабелите няма звук, а силна доза LSD.

Понякога пръстите ти остават вкочанени върху копчето за връщане. Понякога оставяш всички десетина песни да се извъртят. Понякога забравяш, че тънеш в пълна тишина, защото звуците не спират. В главата, не в колоните.

И се отпускаш върху разхвърляното си легло, в кошмарно неподредената си стая. И с втренчен поглед в ръба на един от леко скъсалите се плакати, започваш да припяваш. Първо хъмкаш. После следват дума-две.

И когато вече знаеш лириките, а всеки акорд ти е до болка познат… Когато вече не е просто песен или албум, просто пластмасово парче със звук… Тогава идва тоя миг, в който трябва да го спреш.

За да дойде друг.

Албум.

Човек.

Спомен.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s