разни

Сметката, благодаря

Храним се с лъжи. Майстор готвачи. Менюто ни е малко, но винаги налично. Обслужването – налице. Маниери. Истински аристократи. И финес. Порциите са подозрително хранителни, макар да са гурме и тъй нататък.
Лъжите ги сервираме със стил. Гледаме се, мигаме. Усмивка, смях. Каквото там е по меню. Консумираме ги със затворена уста. Етикетът го изисква. Премълчаваме детайлите. Сервитьорът идва трети. Винаги ни пита: „Желаете ли да сервираме десерта?“ Разбира се, че да! Че ние за десерта сме дошли! Глупак.
Десертът често е безличен. Когато донасита преядеш с разочарование, вкусовете се променят. Ставаш някак… Не чак толкова взискателен. Захвърляш реномето в кофата. Отиваш до дюнера зад ъгъла. Там лъжите ги гарнират с пържени картофи. Минават някак по-приятно през търбуха на разочарованието.
Наливай. Трябва да преглътна с нещо тая едва-едва сдъвкана апатия. Важно ми е да отпивам бавно, за да се наситя. Вкусовите ми рецептори са под въпрос.
Тапата отскача. Дискретно си отпивам. Трудно е да преценя. Омраза? Не, усеща се букет от отегчение и мъничко сънливост. Като цяло – селекцията им куца. Скапана реколта. Не е отлежала. Тая течност иска малко повече старание, не е като за веднъж.
Сметката пристига. Връщам им десерта непокътнат. Подсладените лъжи се сервират с декорация. Няма нужда да си Рембранд или Пикасо. О, почакай. Въображението понякога е в дефицит. И то, като солта, завършва повечето смислени блюда. Какво ли ти говоря. Гастрономическа инертност.
Тоя път я плащам аз, макар поканата да е от тебе. Вкусните лъжи ми струват скъпо.
– С карта или в брой?
– Времева валута може ли?
– Разбира се. Осем месеца и девет дни.
– Супер. Хвани си десет за бакшиш.
Задръж рестото. Таксито ще си го поръчам аз.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s