проза(ично)

Галактики

 

The Universe is a big place, perhaps the biggest. – Kurt Vonnegut

 

– Знаеш ли, че небето е най-ясно след като студен фронт е преминал току-що? Затова тези вечери без виелици са идеални за съзерцание.

– Предпочитам да си стоя у нас. Уж звездите са горещи, а аз нищо не усещам.

– Не всички са горещи, бобър. Има звезди, които се наричат Бели джуджета. Те са достатъчно студени, за да бъдат докоснати. По-студени от нормалната температура на човешкото тяло.

– Коя от всичките е такава?

– Те не разполагат с достатъчно енергия, за да горят дълго време. Просто изстиват и изчезват, а остатъчната светлина от тях е невидима за човешкото око.

Познавах човек, чиито очи се губеха в съзерцание. Едвам се долавяше ритъма на издуващите му се дробове всеки път, когато поемеше глътка въздух. А тя – глътката, сякаш вдишваше цяла звездна галактика. В очите му се отразяваше едва забележимото. Беше от хората, които виждат там, където другите не си правят труда да погледнат.

– Ти виждала ли си истинско съзвездие? Вероятно си виждала, но не си разбрала, че е такова. Излез навън някой път, когато небето е ясно. Тъмно, наситено, чисто, напластено с милион галактики. А звездите му – коя от коя по-ярки.

– Виждала съм, веднъж ми показаха Голямата мечка.

– Тя нищо не е в сравнение с онова, което виждаш, когато затвориш очи. Моята и твоята вселена се простират отвъд галактиките, пространството и времето.

 

 

 

 

2 коментара към “Галактики”

  1. Белите джуджета не са студени. Когато спре водородния синтез, но звездата не е достигнала един милярд келвина температура, термичните реакции не могат да продължат. Температурата не е достатъчна за въглероден синтез и остава плътна маса изградена от въглерод и кислород, която се нарича бяло джудже. Тази маса обаче има огромен запас от енергия, тя нито е студена, нито изстива бързо. Даже енергията е толкова много, че времето от което съществува вселената (13.8 милярда години) не е достатъчно за да изстине бялото джудже. Когато бялото джудже изгуби енергията си и вече реално е студена материална маса, се нарича черно джудже. Подобни обаче все още не съществуват. Най-старите и студени бели джуджета имат 3800 градуса по келвин температура и възрастта им е пресметната на около 11/12 милярда години.
    Чисто хипотетично, черно джудже също не може да бъде докоснато, плътността на подобен обект е 1E+9. На повърхността на черно джудже с масата на слънцето и размера на замята теглото на човек би се увеличило близо 300 000 пъти.

    1. Didn’t see that coming! Благодаря за информацията, интересно е.

      ПС: Имаш много хубаво име, Яворе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s