проза(ично)

Счупено стъкло

broken_window_glass_black_white_photography_writing_alexandra_emily_kokovaПак ще вали, помисли си баба Ангелина, докато затварояше прозорчето на малката си стая.

Едно време, част от аристокрацията и българския елит, баба Ангелина притежаваше двата най-големи апартамента от старата кооперация в горен Лозенец. По образование музикант, с неуморим дух и неизчерпаемо чувство за хумор, днес тя обитаваше последния етаж от същия блок, в който едно време организираше приеми.

След падането на режима през 1989-та, много неща се промениха в живота ѝ. Съпругът ѝ бе принуден да продаде огромна част от семейното имущество, за да се разплати с държавата и бившите си служители. Чорапната му фабрика фалира и загина безславно, противно на рождението и пребогатите предходни години.

Сега прозорецът, който носеше светлина в ежедневието на баба Ангелина, бе стар и с очукана от боята дървена дограма. Стъклата не бяха особено чисти, защото артритът ѝ не позволяваше да поддържа стаичката си спретната. И мъжът ѝ вече го нямаше. Не понесе провала и си замина две години след фалита на фабриката.

Средата на юли, годината е 2014. Небето над София се мръщи. Сърдито е, дори бясно. Иска да крещи. Изведнъж по стъклото на баба Ангелина започват да се стичат капки дъжд. Небето плаче.

Първо капките са дребни, удрят равномерно ръждясалия ламаринен перваз. Рязко преминават в дребни парченца скреж. Град. Преди да се усети, два големи ледени къса нахлуват през затвореното прозорче.

Баба Ангелина гледа с безпомощност към нахлуващите през процепа парченца замръзнала вода. Сгушва се в пеньоара си и затваря очи с дълбока въздишка.

 

Няма кой да смени строшеното стъкло.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s