разни

Последно сбогом, маестро

Не мина много време преди пак да посети този свят.

Беше тиха, неочаквана и неканена. Никой не я искаше преди, никой не я иска и сега. Беше и винаги ще бъде като презряно сираче, което никой не обича, защото е грозно, даже гротескно. Имаше премрежен поглед. Това оставяше и след срещата си с хората – премрежен поглед. От сълзи. И онази буца в гърлото, която боли така силно, че сякаш искаш да изтръгнеш сърцето си, само и само болката да спре.
Срещна се с един човек, с когото не биваше да се вижда. Не и толкова скоро. Човек, когото имах честта да познавам лично.

 

Невисок, с побеляла коса и очила с метални рамки. Беше смирен, тих, фин и изтънчен. Когато го видех, предпочитах да мълча и да слушам. Хора като него трябва да се слушат. От гласа му се сипеха ноти, защото и дълбоко в сърцето си той излъчваше музика. Той виждаше в ноти, дишаше в ноти и живееше в ноти. Животът му бе песен, чиято партитура малко хора биха могли да изсвирят.
Не съм прекарвала часове с него, но минутите, в които съм имала честта и удоволствието да слушам изключително премерените му и на място думи, те, те са важни.
Веднъж слушах за пътуването му до Япония. Той и неговите възпитаници, малки музиканти, винаги са били посрещани там така, сякаш са у дома си. И именно топлите чувства и искрена радост у сдържаните японци са един от знаците колко голям човек беше.

Да дирижираш оркестъра на случайността е нелека задача. Трябва да хванеш здраво диригентската палка и да не изпитваш съмнение при всеки следващ замах. Трябва да знаеш и, че от твоя замах зависи мелодията, която оркестъра свири.
Той беше човек, който знаеше как да държи диригентската си палка. Мъдрият му поглед, скрит зад стъклата с метални рамки, ще се взира още дълго в недописания нотен лист.

Презряното сираче, което никой не обичаше, го стисна силно за ръката. Казваха ѝ Смърт. А той, с онази сдържаност и доброта я погледна, погали я по бледото лице и тръгна с нея.

 

Напусна ни маестро Христо Недялков. Мир на праха му.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s