миш-маш

На баща ми

Не вярвам в Бог. Дори може да се каже, че съм атеист до мозъка на костите си. Не обичам да богохулствам. Като цяло божията тема не ми е приятна и стратегически я избягвам в ежедневието си.

Коледа си е християнски празник. Семейството се събира на трапезата, ухае на вкусни гозби и прочие.

В навечерието на  семейния празник се бях размислила за баща ми. Този човек, който се появи, за да изчезне. Съобщиха ми, че преди няколко седмици е починал. Погребали са го извън София.

Дълги години таях неистов гняв, който мислех, че е омраза. Бях безумно обидена на майка ми, защото ме е лишила от татко ми. Бях принудена да търпя подигравките на съучениците си, защото винаги казвах, че родителите ми са разведени. Всъщност те никога не са били женени. Може да се каже, че съм от онези деца, които през  90-те наричаха с цветисти термини. Извънбрачно дете, самотна майка и грижовна баба. Ей така мина детството ми, изпълнено с много усмивки и искрено щастие, макар и без бащина прегръдка.

Огорчението, което пазех от съучениците си, отдавна се изпари. Били са деца и това ги оправдава. Изпари се огорчението и към майка ми, защото в един слънчев ден разбрах защо е предпочела да не се разиграва фатална партия на руска рулетка, в която пълнителят на пистолета е зареден не с един, а с шест куршума.

Дойде време да се простя и с огорчението към баща ми.

Никога не ти казах „татко“. Болно ми е, но какво. Такъв е животът.

За съжаление съм взела най-ужасните ти черти. Наранявам близките си с този отвратителен инат. Понякога мога да бъда жестока. Твърде искрена. Толкова искрена, че думите ми се загнездват в хората наоколо и никога не се изличават. Такава съм.

Не се прегърнахме, нито се сбогувахме. Сега си мисля, че би било добре да преглътна гордостта си, за да го направя. Сега е малко късно, но какво. Такъв е животът.

Не ти се сърдя вече. И ми е мъчно, че не си казахме нищо през онзи априлски ден, когато се видяхме за последно.  Може би в друг живот ще седнем да си поговорим.

Прощавай ме. И спи спокойно.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s